Sverige



Kent. Sverige.

Jag tror på att det goda ska vinna över det onda. Jag vet också att det finns väldigt mycket som är bra. Som är fint. Som är vackert. Men stundtals verkar det som att vi istället bara fokuserar på det som är dåligt. Som är illa. Som är fult.

Vi vill göra saker bättre. Jag förstår det. Och jag tycker självklart att det är en bra drivkraft. För att det ska bli bättre måste vi se det som inte är bra och göra det bättre. Eller att göra det som är bra ännu bättre. Vi människor fungerar så. Ändå fastnar jag under stundom i en negativ spiral som byggs på av den negativism och de högljudda tongångar som jag möter i nyhetsflödet och på sociala medier. Det är lätt att tro att det mesta är skit och att även Sverige är ett skitland...men...så är det självklart inte. För att försäkra mig om att det finns människor därute som vill dela med sig av det som är bra med Sverige så bad jag mina vänner på Facebook om en tjänst. Kunde de tänka sig att dela med sig av det som de tycker är bra med Sverige? Min fråga blev:

- Om du är utomlands och möter en människa från ett annat land som undrar hur det är att bo i Sverige och vad som gör Sverige till ett bra land att leva i...vad svarar du då?

Jag bad också övriga som inte var intresserade av detta att bara negligera mitt inlägg och lämna det bakom sig. Jag har förstått av tidigare inlägg att min positivism och romantiska syn på Sverige kan vara provocerande så jag ville på något sätt också möta "Olle i grind". Ett vänligt...snälla skriv inte något negativt i den här tråden. Lämna det helst utanför. Till min stora glädje lyckades det. Och vilka svar jag fick. Sammantaget blir det en helt fantastisk bild av vårt Sverige. Eller vad sägs om...

Det fria ordet. Den fria tanken.

Den svenska naturen. Djupa skogar fulla av tystnad. En plats för återhämtning.

Människorna. Vänligheten. Möjligheterna.

Allemansrätten.

Frihet i mycket.

Sjukvården. Undersköterskor som gör allt för våra äldre.

Yttrandefriheten - viktigast av allt.

Vi plockar upp hundskiten efter oss och alla papperskorgar vi har för allt skräp.

Demokratin.

Fred. Trygghet. Mänskliga rättigheter. Gratis skola. Bra skola. Bra sjukvård.

Ett land med mycket möjligheter.

Fri press, media och rösträtt till alla medborgare. Ett rikt, vackert och solidariskt land.

Svensk välfärd.

Flera personliga berättelser om hur deras kontakt med svensk sjukvård har varit både livsavgörande och helt fantastisk.

Allemansrätten, gratis sjukvård och skolgång.

Demokrati, skola, omsorg och vår sjukvård.

Att föräldrar ges möjlighet att vara hemma med sina barn när de är små. Därefter väntar en välorganiserad barnomsorg med garanterad plats för alla. Bra förutsättningar för en god start i livet.

Demokrati.

Allemansrätten.

Äldreomsorg, hemtjänst, hemsjukvård och särskilda boenden.

Naturen. Årstiderna.

Ett land som accepterar mångfald i alla dess former.

Demokrati. Allemansrätt. Jämlikhet.

Fri vård och omsorg, skola. Frisk luft och vacker natur. Jämlikhet.

Friheten att få vara den man är och det sociala skyddsnätet.

Frihet, demokrati, ett väl fungerande samhälle och många fina naturupplevelser.

Freden och friheten till ordet. Som gjort den svenska välfärden möjlig.

Att våga ifrågasätta visar hur trygga vi är i vår frihet.

Sjukvård, fri skola, jämställdhet, åsikts- och religionsfrihet. Vår vackra natur.

Vårt medborgerliga kontrakt, d.v.s. frihet under ansvar. Naturen och allemansrätten.

Att vi lever i ett av världens bästa välfärdsländer med hög levnadsstandard och ett socialförsäkringsskydd, som gäller för alla oavsett inkomst.

Vi är en av de mest jämställda demokratierna i världen och vi har tillgång till fin natur och hyggligt ren luft och bra vatten.

Levnadsstandarden är hög i ett generellt perspektiv och Sverige har inte varit i krig på cirka 300 år.

Vi har goda forskningsinstitutioner och ett musikliv och idrottsliv i världsklass, vilket är unikt sett till befolkningsmängd.

Allemansrätten- det fria ordet - de flesta har möjlighet att klara sig själva - i det stora hela, en bra sjukvård.

Stabilt och öppet samhälle med sunda värderingar, än så länge.

Kroppkakor.

Världens mest generösa föräldraförsäkring. Allemansrätten.

Freden, naturen och friheten ... Att vi har möjlighet att utvecklas, tillsammans och som individer.

Kantareller och lingon! Doften av solvarma smultron. Tystnad och renlighet. Och en enastående frihet som vi ska vara rädda om!

Gratis skola. Detta innebär att alla med stor ambition i princip kan utbilda sig till vad som helst. Och detta helt gratis!!

Vi har mycket att vara stolta över först och främst- demokrati som ni har kämpat mycket för att det ska vara som det är nu och som vi nya svenskar ska kämpa vidare hand i hand med er för att vi behåller den som är det.
Lagar och regler som är grundade av hänsyn till mänskligheten.
Fri sjukvård och tandvård upp till 23 år.
Ekonomisk bistånd( försörjningsstöd) en trygghet ifall man hamnar i låg inkomst. Och det är en perfekt hjälp som flera länder har ej och där det finns inga flera alternativ antagligen jobbar man och försörjer sig själv och sin familj eller blir man utan dem nödvändiga saker för att man ska överleva.
Föräldrars försäkring( föräldrapenningen): underbart både för föräldrarna och barnen: föräldrarna är trygga när dem är hemma och tar hand om barnen, barnen får en kärleksfull början i livet i föräldrarnas famn.
Diskrimineringslagen.
Allmännyttan.
Alltså Sverige har allt som en människa behöver för att ett fri, meningsfullt och tryggt liv.

Sjukvården. För tio år sedan födde jag en dotter. När hon var 12 dagar gammal höll jag på att förblöda. Jag minns hur ambulansen krängde över vägarbetena på ölandsbron på väg mot Kalmar.
Jag minns de trygga sjuksköterskorna på intensiven som vakade dag som natt vid min säng. De vände mig ibland så att jag inte skulle få liggsår och smorde mina läppar med vaselin.
Jag minns att läkaren som opererade mig satt hos mig några kvällar och berättade om operationen, om graviditeter och förlossningar. Sjukhuset ordnade med en kurator för att hjälpa mig och min familj att komma tillbaka.
Efter 12 dagar fick jag åka hem. Fakturan från landstinget kom i slutet av månaden. Den var på 500 kronor.
Det är Sverige för mig.

Att alla kan ta del av allt i vårt samhälle även om man har någon form av funktionsnedsättning.

Jag har fått tre nya njurar och kan bara hylla sjukvården jag fått.

Kom till Sverige och Öland som är ett underbart landskap. Du kan känna dej trygg.

Utöver att Sverige har mycket bra att erbjuda så är det en hel del faror som vi slipper oroa oss för... Jordbävningar, tsunamis och vulkanutbrott pga vår geografiska placering på kontinentalplattan. Rovdjur och giftiga insekter saknas i princip helt och hållet.

Falukorv med stuvade makaroner och årstider! Skicka gärna över till Sydney!

Fred, skola, omsorg, stabil geografi, yttrande-, tryckfrihet, demokrati och alla lika värde. Underbara årstider och duktiga, goda människor som jobbar hårt för att skapa trygghet i samhället. Svenska språket är vackert. Allemansrätten, bidrag och förmånen att få vara hemma med barnen när de är små!

Vi har en fantastisk natur och behöver inte vara oroliga för tsunami, jordbävning eller andra större naturkatastrofer! Rent och fritt att ströva vart man vill och plocka bör och svamp tack vare allemansrätten.

Jag kommer att återkomma till det här blogginlägget många gånger framöver. Det här har blivit ett bevis för vilket fantastiskt land vi lever i. Förmodligen ett av de allra bästa i världen. Ett föredöme för många länder. Även om vi kallas naiva av några så är vi stolta över vårt land och det vi har här. Det är en hel del stolta människor som valde att kommentera mitt blogginlägg. Jag är er för evigt tacksamma. Ni har visat att det går att hitta mycket som är positivt i vårt land och som förmodligen lockar många människor att komma och leva hos oss.

Visst är det väl ändå bättre att bo i ett land som många vill fly till och inte ifrån?

"Välkommen välkommen hit, vem du än är, var du än är."

Krama varandra därute.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De missunnsamma

Jag önskar

Samtiden