Liberalen



Lars Winnerbäck - "Granit och morän". En av mina stora favoriter och en av hans bästa låtar. Jag älskar vemodet och djupet...lyriken och harmonierna. Jag återkommer nästan alltid till Winnerbäck på ett eller annat sätt. Hittar nytt djup i låtarna. Nya infallsvinklar.

Jag började engagera mig politiskt inför valet 2006. Då i Moderaterna. Perioden 2006-2010 var jag ersättare i kommunfullmäktige och ordinarie ledamot i skolnämnden i Mörbylånga kommun. Redan 2009 fick jag möjligheten att arbeta med politik på heltid i landstinget i Kalmar län (Numera Region Kalmar län). Jag blev politisk sekreterare och även samordnare för Alliansen. Hösten 2013 valdes jag till landstingsråd och valåret 2014 visade sig bli mitt enda år som landstingsråd och sista år som heltidspolitiker. När jag efter valet bestämde mig för att avgå var känslan att mina år i politiken var över. Så kändes det då. Och ganska snart därefter kom jag också till insikt om att Moderaterna inte var mitt parti längre.

Mitt politiska intresse var under stundom svagt och av någon anledning kände jag mig besviken och ledsen när jag tänkte på det politiska livet. Jag vet egentligen inte riktigt varför, men det var så det kändes. Samtidigt insåg jag hur klokt det var att lämna politiken där och då.

"jag flyger över ett land
som varit nästan hela min värld
där allt är så fantastiskt enkelt
där allt är så oändligt svårt
långa tider är det gömt från solen"

Sverige är ett fantastisk land. I mångt och mycket är det ett av de bästa länderna att bo i och växa upp i. De flesta som växer upp i Sverige har goda möjligheter att skapa sig ett bra liv. Sverige är ett land fyllt av möjligheter. Men det finns också områden där Sverige kan bättre...och måste bli bättre. Politiken och politikerna kommer alltid att ha olika åsikter om vad som är bra och/eller dåligt och hur landet kan förbättras. Vi har också olika tankar och åsikter om hur Sverige ska se ut i framtiden. Hur är Sverige när Sverige är som allra bäst? Hur ser vårt idealsamhälle ut? Men det stannar inte vid Sverige. De största och allra viktigaste utmaningarna som vi står inför är globala. Klimatfrågor, flyktingfrågor, fred- och frihetsfrågor, brottslighet...ja även sjukvård, handel och mycket mer. Politiken idag är till största del global. Ideologin och politiken måste ha lösningar som funkar globalt såväl som lokalt.

Våren 2018 började mitt politiska intresse och engagemang att växa igen. På allvar. Jag tyckte inte om den utveckling som jag såg. En nationalism som breder ut sig. Trump i USA. Putin i Ryssland. Orban i Ungern. Erdogan i Turkiet. Och Åkesson i Sverige. Jag brukar landa i skillnaden i människosyn och skillnaden i samhällssyn. Jag står så oändligt långtifrån dessa ledare, deras ideologi och politik. Men just den utbredda nationalismen fick mig att vilja engagera mig igen. Jag kunde inte bara stå vid sidan om och titta på. Det funkade inte för mig.

Jag började läsa partiprogram och även om jag var tämligen säker på vilka partier som inte var aktuella så läste jag även deras partiprogram. Lusläste och resonerade med mig själv. Något som från början kändes svårt och oförutsägbart visade sig bli både enkelt och självklart. Det fanns till slut bara ett parti som kunde bli aktuellt. Från början hade jag nog gissat på något av tre partier. Men ganska snart stod det klart att det skulle bli Liberalerna. Och det handlade inte enbart om partiprogrammet. Det finns flera skäl till att det blev just Liberalerna. Och nu efter snart ett år blir det bara mer och mer självklart för mig. Ett öppet, frihetligt, medmänskligt, socialliberalt och mycket trevligt parti. Med idel trevliga människor. Jag har fått ett helt oerhört fint mottagande och välkomnande. Ideologin och människosynen personifierar de människor som jag hittills har mött.

Opinionsläget ser tufft ut för vårt parti. Ändå känner jag inte någon större oro. Den tillförsikt, glädje och stolthet som jag möter i partiet ger mig både hopp och framtidstro. Vi har en ideologi som borde tilltala fler. Jag tror verkligen på det. Och den öppenhet som Liberalerna visade i det som kom att bli den regeringsbildning som vi nu har fått på plats i Sverige, ja den är inget annat än föredömlig. Jag vill se mer av sådan öppenhet. Från alla partier. Att öppet visa att vi inte är överens är att vara fullständigt transparenta och ärliga. Och jag hoppas att det kommer att fortsätta så nu när vi ska välja en ny partiledare. Jag vill se en öppen process och självklart i en sann demokratisk anda. Liberalerna har många bra kandidater och när valet är klart kommer vi att ha en mycket kompetent och spännande ledare på plats. Det är jag helt övertygad om. Och vad som händer efter det? Ja, det står än så länge skrivet i stjärnorna, men jag är full av tillförsikt. Liberalerna går en god och spännande framtid till mötes.

Är du intresserad av vår ideologi och våra idéer? Du får mer än gärna höra av dig så kan vi träffas och samtala om vårt parti och våra tankar. Både lokalt och globalt. Det är snart dags för val igen. Valet till Europaparlamentet. Liberalerna tror mycket på internationellt samarbete och globala lösningar på våra samhällsproblem. Vi är stora EU-förespråkare och EU-anhängare. Det är en av de stora anledningarna till att jag är liberal. En av många anledningar.

Sedan årsskiftet representerar jag Liberalerna som ersättare i Kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun. Mitt engagemang tilltar och jag trivs med politiken igen. Och nu ännu bättre än tidigare.

"...och jag minns när jag tog fel beslut
och jag hävdade nåt som inte ens var sant
jag försökte att svälja bort en klump
och alla var dumma i huvudet"

Den tiden är förbi. Nu kommer den nya tiden. Och jag är redo. Bättre rustad och i ett medmänskligt och frihetligt parti. Det känns bra.

"...jag minns en sommar
för länge sen
långt innan jag flög nånstans
ingen vet att det var jag
men vrålet hördes flera mil
över nejderna den natten"

Krama varandra därute.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De missunnsamma

Jag önskar

Sverige