Leenden



Kirk Franklin "Smile". Från 2011. Är det möjligt att inte ryckas med när det vankas gospel? Då kommer leendet. Hela kroppen ler. Så är det för mig.

"All my people say you look so much better when you smile."

Vad betyder ett leende? Vad betyder vänlighet?

Allt. Det kan betyda allt.

Härom dagen gick jag som vanligt i skolkorridorerna på Lars Kaggskolans gymnasium i Kalmar. Jag är ofta på väg från A till B. Ibland även från A till B och vidare till C. Som heltidsvikarie är det min uppgift att finnas tillhands och serva både en, två och kanske tre klasser samtidigt. Då blir det många steg på den stegräknare jag inte har. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb och det syns säkert på mig, men saken är nog också den att det allt som oftast finns ett leende på mina läppar. Jag har nära till ett leende och med goa människor omkring mig så blir det många leenden. Jag har förmånen att få träffa många elever under en vecka. Vi har drygt 1500 elever och jag har träffat dem alla i någon undervisningssituation vid något tillfälle. Det är ett sant privilegium. Just den här dagen var jag på väg från A till B när en elev i en av naturklasserna stannade framför mig:

"Du, jag måste bara få säga en sak till dig. Vet du varför jag uppskattar dig så mycket?" Nej, svarar jag, lätt överraskad av elevens rättframhet. "Det är för att du alltid ler och är så vänlig mot oss." Nu gjorde du min dag, svarade jag. Varmt tack för det. Vad glad jag blir att du ville säga det till mig. Det är ovärderligt. Hon log sitt bredaste leende och gick därifrån. Och jag kan lugnt säga att mitt leende blev både bredare och hjärtligare...om nu det var möjligt.

Det där korta mötet, med en elev som jag egentligen bara träffat vid några få tillfällen som vikarie, har sedan dess följt mig i mina tankar. Just i tisdags betydde det allt. Jag var redan på gott humör, men hela kroppen sträckte på sig ännu mer och min tisdag blev fantastisk. För mig betyder hennes ord väldigt mycket. Några få vänliga ord från en elev som uppskattade mitt leende och min vänlighet. Ett leende och ett vänligt bemötande föder ett nytt leende och fler vänliga bemötande. Och jag har bestämt att nästa gång jag träffar henne ska jag berätta för henne hur mycket hennes ord har betytt för mig. Hennes leende och vänliga bemötande ska få spridning.

Visst är det väl ändå så att alla människor mår bra av ett trevligt bemötande. Alla människor mår bra av ett leende. Även i de svåraste av stunder. Jag vet att det finns situationer då jag inte kan le. Det finns dagar och händelser en inte kan le åt. Men eländet får inte påverka oss att helt sluta le. Då går mänskligheten till slut under.

I tisdags lärde jag mig att mitt leende och vänlighet hade haft och har betydelse för en elev på Lars Kaggskolan. Det känns stort. Det känns väldigt stort. I det korta perspektivet så kanske det smittar av sig för stunden. I det långa perspektivet skapar det trygghet och tillförsikt. Jag tror att elever presterar bättre om de känner sig trygga och hoppfulla. Tillsammans skapar vi den tryggheten och det hoppet om vi fortsätter att le mot och med varandra och är ärligt vänliga mot varandra. Jag tänker inte alltid på det så, men den här eleven har fått mig att inse hur viktigt det faktiskt är. Och att jag inte får glömma det igen.

Och är det något jag har lärt mig under alla mina år som lärare så är det att eleverna ser när något är äkta och när det inte är det. Det går inte att fejka ett leende. Det går inte att fejka vänlighet. Och det gäller nog oss alla egentligen. Vi känner direkt när något inte är helt äkta.

I tisdags fick jag uppskattning. Bekräftelse. Vänlighet. Och ett leende. Och jag fick kunskap. Om mig själv och om andra. Bara genom några få ord. Ärliga och äkta. Jag känner en oändlig tacksamhet för det mötet.

Le så ofta som möjligt. Möt andra med vänlighet. Det smittar av sig. Och i det lilla skapar det en bättre värld. På så många fantastiska sätt.

Krama varandra därute.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De missunnsamma

Jag önskar

Sverige