De missunnsamma



Peter Lemarc "Starkare än ord". Musik när musik är som allra bäst.

"Jag försöker gå bredvid dig
Jag har krafter kvar att blåsa mod
Och som ett outtalat löfte
Så mycket starkare än ord"

Jag blir djupt förundrad av människor som inte riktigt kan glädjas åt andras framgångar. Och i synnerhet när det gäller unga människors framgångar. Greta Thunberg har haft några riktigt tuffa år sedan hon förstod att jordens klimatkris var djupt allvarlig. Men hon vände det till något positivt och har under de senaste månaderna fått en närmast gigantisk uppmärksamhet världen över för sitt engagemang för sin och allas vår framtid...i synnerhet världens ungdomars framtid. Att som ung människa idag få sådant genomslag för sitt engagemang och sitt arbete är oerhört imponerande. Och även om man av någon anledning är kritisk till det hon kämpar för så är jag tämligen säker på att man ändå imponeras av henne. Varför är det då så svårt att säga det och/eller skriva det? Att vara kritisk till hennes budskap och förklara varför man är det kan vara intressant att läsa, men när det istället blir ren missunnsamhet, hån och elakheter i form av personangrepp...då är det bara djupt tragiskt. Vad är det som gör att vuxna människor inte kan låta bli?

Jag tror inte att det är skolket som upprör. Jag tror faktiskt inte det. Om det är så rekommenderar jag varmt att läsa Gretas rektors, Sirkka Pedersen, kloka inlägg på Facebook från december 2018:

"För några år sedan fascinerades världen av denna unga tjej, idag är det en av våra senast tillkomna elever som figurerar i princip alla världens media. Malalas stora hjärtefråga, utbildning för kvinnor, otroligt viktig och Greta Thunberg fråga, miljön och vår överlevnad är så stor och viktig att den på många sätt är svår att ta till sig. En sak är säker, som Greta säger ”Ingen är för liten att göra skillnad”

Under de sista månaderna har jag hört många ifrågasätta och även ondgöra sig på ett sätt jag aldrig hörde om Malala. Detta främst när folk inte vetat att Greta idag är vår elev. En sak som ofta kommer upp är att hon har kända föräldrar och att man tycker det är illa att man ”utnyttjar” sitt barn på detta sätt. Jag blir förundrad och undrar vad dessa tänkte om Malalas föräldrar, att stå upp för en fråga så farlig i ett land att man bokstavligen hamnar i skottgluggen. Jag hörde aldrig någon ifrågasätta att detta var Malalas egen hjärtefråga. Men nu idag, med Greta, här i Sverige....

Ingen som verkligen lyssnat på Greta kan tvivla på om det är hennes egen hjärtefråga eller ej. Hennes föräldrar Svante Thunberg
och Malena Ernman ”råkar” vara kända men jag är övertygad att de likt alla andra föräldrar som älskar sina barn gör allt de kan för att uppmuntra och vara ett stöd för sina barn. Alla vi föräldrar gör det bästa vi kan i det vi tror på är bäst för våra barn.

Låt oss låta bli att leta fel eller fokusera på föräldrarna, låt oss istället se det fantastiska med en 15-åring som verkligen brinner för en sak. Som vill förändra världen. Som använder tid hon kunnat hänga på stan, i en idrottshall eller på sociala medier till att försöka förbättra världen.

Greta är ”one of a kind”, hennes engagemang är något utöver det vanliga. Under mina 17 år som rektor har jag haft glädjen att följa några såna elever. Som på olika sätt lyfter ens egen blick, som får en att lära, se och tänka nytt. Det gör Greta, det är jag glad för, det är stort. Redan det är att göra skillnad, att sen få i princip en hel värld att lyssna... det är obeskrivligt stort.

Alla elever är unika på olika sätt. Vi framhåller på olika sätt och vid olika tillfällen våra elever av olika anledningar. Att lyfta någon vid ett tillfälle gör inte att andra är mindre värda. Anledningen att jag väljer att uttala mig på detta sätt i detta fall beror just på att denna elev utsätts i offentligheten och det gör mig illa berörd. Man blir fundersam över vad det är som gör att människor har behov av att ”hacka på” en annan människa, speciellt en ung människa, bara för att man inte håller med. Som min kloka pappa sa ”Man behöver inte tycka illa om varandra eller bli osams eller bråka bara för att man tycker olika”.

När någon blir påhoppad för sin åsikt och sitt engagemang, och särskilt en ungdom, hämmar det andra att våga stå upp för sitt. Trots att jag är vuxen drog jag mig för att våga ge mig ut i sociala medier i många år pga det klimat jag tyckte mig se där. Det är sorgligt tänker jag.
Om någon inte uppskattar en annan människas synpunkter och inlägg är man ju inte tvungen att lyssna/följa. Man kan välja bort istället för att gå till angrepp.
Är man nyfiken eller tveksam och intresserad kan man fråga, ja, tom vara ifrågasättande men med respekt och en trevlig ton.
Man behöver inte hålla med eller ta ställning för något för att kunna bemöta varandra medmänskligt.

Jag önskar verkligen att vi alla kunde stå upp för en bättre värld, ett mänskligare bemötande och en större omtanke om varandra, även oliktänkande."

Skolket...jag är helt övertygad om att det inte är ett problem. Här finns förståelse och här finns ett samarbete. Och det är väl självklart att en skola kan ställa sig bakom sina elever som vill delta i en strejk för klimatet. Det finns inget problem. Skolan kan istället se det som en utmärkt del av undervisningen. Undervisningen måste inte bedrivas inom skolans fyra väggar utan kan förläggas på i stort sett vilken plats som helst. Jag ser bara möjligheter i detta...inga svårigheter.

Jag tror inte att det är Gretas ålder som är problemet heller. Även om det verkade uppröra många att Greta kunde utses till Årets kvinna 2019 av tidningen Expressen på Internationella Kvinnodagen. Då var det uppenbarligen oerhört irriterande att hon som "är ett barn" kunde tituleras kvinna. Ändå tror jag inte att det kan vara det stora problemet för kritikerna. Det kan väl ändå inte vara ett stort problem?

Och när det kommer till fredsprisnomineringen kan knappast varken skolk eller ålder ha någon som helst betydelse i sammanhanget. Jag menar, här är en människa som har varit en "hemmasittare" och livshotande sjuk, men som har vänt detta till något helt fantastiskt. En svensk tjej är nominerad till att få Nobels fredspris. Senast en svensk fick det var när Alva Myrdal vann år 1982. Det är väl istället helt otroligt att en människa redan vid 16 års ålder kan ha åstadkommit så mycket att hon bara blir nominerad. Och tänk om hon vinner...?

"Vi har nominerat Greta Thunberg för om vi inte gör något för att stoppa klimatförändringarna kommer det att leda till krig, konflikter och flyktingströmmar, säger Freddy A. Ovstegard, en av tre norska lagstiftare som nominerat den svenska 16-åringen enl BBC News.

I fredags (15 mars) var det en stor världsomfattande strejk för klimatet. En strejk som inte hade blivit verklighet om det inte varit för Greta Thunbergs engagemang. Det sägs att det var mer än 1,5 miljoner studenter som deltog i strejken. På nästan 2100 platser och 125 länder genomfördes strejken. Förmodligen en av de mest världsomfattande demonstrationerna i världshistorien. Borde vi inte imponeras och glädjas över detta? Och inte minst då det i dess centrum står en svensk tjej som har gett upphov till detta helt på egen hand. Många gläds. Många imponeras. Många tycker att det är viktigt och mycket bra jobbat av Greta. Men så finns det andra... Vad är det för fel på er som istället hånar Greta och som är direkt elaka? Och då framförallt på sociala medier. Facebook, Instagram m.m. Än en gång...jag tror inte att det är skolket eller hennes ålder det handlar om. Det är missunnsamhet. Ren och skär missunnsamhet. Man unnar inte Greta framgång. Och det är ynkligt. Ynkligt och väldigt ledsamt. Det säger mycket mer om de missunnsamma än om Greta.

"Så mycket renare än vatten
Så mycket skörare än fint porslin
Så mycket djupare än natten
Så mycket starkare än ord

Jorden själver, marken gungar
Så många timmar kvar till morgonen
Men du orkar inte springa mer
Orkar inte fly igen

Ge inte upp låt ingen slå dig
Du är större än du tror
Va inte rädd du har ett löfte
Så mycket starkare än ord

Du bär ett ok på dina axlar
Du bär en skuld som inte tillhör dig
Och tvivel siktar mot din tinning
Så höj din blick och se att du har mig

Dina våndor ska snart lätta
Så ge din själ en smula ro
Du har ett språk du inte känner
Så mycket starkare än ord

Så mycket starkare än ord"

Vi borde alla ställa oss bakom Greta och ge henne allt stöd och support vi har. Om inte för vår egnas skull så för världens ungdomars skull. Det är deras framtid det handlar om. Vi borde alla hålla tummarna för att Greta vinner Nobels Fredspris. Vi borde alla önska lycka och framgång till människor som Greta. Något annat är egentligen otänkbart. Till de missunnsamma eländiga människorna vill jag bara vädja:

Kramas mer och oftare därute.



Kommentarer

  1. Mycket bra skrivet. Jag blir fortfarande lika förvånad och uppbragt av alla konstiga o elaka kommentarer. Det finns inte en enda yrkespolitiker, som själva tycker de har alla svar, som fått ett sånt genomslag över hela världen. Dessa åsiktsmaskiner har mycket att lära.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Jag önskar

Samtiden