Samtiden



VNV Nation med helt underbara "From my hands". En låt som jag vill ha på min begravning. Nu blev du som läsare en del av mitt vita arkiv. Jag hoppas inte att du misstycker. Min fina och goa vän, Andreas, invigde mig i detta band och denna låt för knappt ett år sedan. Tidigare i år var VNV Nation i Kalmarsalen för en spelning och vi var där. Andreas och jag. Och många fler. Vi fick dessvärre inte höra "From my hands", men däremot många andra fantastiska låtar. De skriver riktigt bra texter...texter som sätter sig djupt i både hjärta och själ. "From my hands" är en sådan låt. Videon är producerad av ett av bandets fans och jag tycker att hen har gjort ett alldeles otroligt arbete. Vilken berättelse det blir...

Jag funderar och grunnar mycket på samtiden...den tid som vi lever i här och nu...den tid som vi är en del av. Vissa dagar låter jag mig inte påverkas av den, men andra dagar går det inte att värja sig. Vemodet rullar in och jag får en känsla av djup vanmakt och hopplöshet. Vad är det som gör att människor är så likgiltiga, så onda, så hatiska och så illvilliga mot varandra? Varför vill så många göra andra människor illa och stundtals t.o.m. profitera på deras elände? Och vad är det som gör att människor verkar mer rädda för en 16-årig flicka som klimatstrejkar än för det hot som vi står inför om vi inte lyssnar på henne och många andra ungdomar som har fått nog av mångas vår likgiltighet?

Barn gör inte som vuxna säger. Barn gör som vuxna gör. Ett faktum som inte längre är lika självklart. Greta Thunberg gör verkligen inte som vuxna säger. Och inte heller som vuxna gör. Greta går sin egen väg och det är många som nu väljer hennes väg. Jag tycker att det är både beundransvärt och heroiskt. Vi behöver fler Greta Thunberg i vår värld. Inte färre. Jag läste att Theresa May var upprörd över engelska ungdomars klimatstrejkande då det skedde på skoltid och därmed innebar skolk. Ungdomarna får inte slösa bort sin skoltid. Jag har läst liknande kritik i Sverige. Från många håll. Vi har minsann skolplikt i Sverige. Och visst...så är det. Ingen kan förneka att det är så. Men alla världsledare som eventuellt inte har slösat bort sin skoltid. Har de lärt sig läxan och börjat agera efter den kunskap de har fått om klimathoten och hur jordens framtid ser ut? Det räcker att lyssna på Donald Trump för att förstå att skoltiden inte verkar ha gjort mycket nytta för världens största demokratis president. Gretas svar på Mays upprördhet är därför fullkomligt lysande:

"British PM says that the children on school strike are 'wasting lesson time'. That may well be the case. But then again, political leaders have wasted 30 years of inaction. And that is slightly worse."

Och vem kan säga att Greta inte har rätt i sitt påpekande?

Nej, stundtals känns det hopplöst och det är därför Greta Thunberg och alla ungdomars mödor är så oändligt välbehövliga. När jag ser deras engagemang och passion för sin samtid och framtid så kommer hoppet tillbaka. Jag är en romantiker och vill tro att deras engagemang ska visa sig få en avgörande betydelse för jordens djur, människor och växter som lever på den. Jag ställer inget större hopp till världens ledare. Vi får istället hoppas på våra ungdomar. Gretas generation har rösträtt när det är dags för val i Sverige 2022. Jag tror och hoppas att det kommer att ha en stor betydelse.

Jag har jobbat många år i grundskolan och nu något år i gymnasieskolan. Jag möter många ungdomar, kloka barn, som har sååå mycket mer kunskap, kring de frågor som är viktiga för en positiv och hållbar framtid, än vad många vuxna har. Detta trots att de flesta vuxna har gått igenom hela skolsystemet och inte skolkat en dag. Det är en intressant iakttagelse. Och fascinerande. Samtiden är fascinerande. Och jag lär mig. Nya saker varje dag. Och ofta lär jag mig av de ungdomar som jag själv är satt att undervisa. Underbart!

Greta Thunberg inger hopp. Trots att hennes budskap är oändligt sorgligt. Greta vill se action. Men hennes budskap är att ingen av världsledarna verkligen agerar. Det ÄR sorgligt att det är så. Ändå är det många som har bjudit in Greta till de stora klimat- och ekonomimötena. Och jag tänker att det ändå är några som verkligen lyssnar på Greta. Så måste det väl ändå vara? Eller är det bara för att det ser bra ut? Jag vet att det är lite cyniskt att antyda det, men återigen...samtiden...så gör den med oss. Med mig. Det är lätt att se samtiden både cyniskt och konspiratoriskt. Men nu tänker jag behålla min positiva framtidstro. Jag tänker behålla min romantiska syn på världen. Jag vill fortsätta se att det finns hopp om både samtiden och framtiden. Greta Thunberg hjälper mig på traven. Barn och ungdomar hjälper mig på traven. Dessvärre är det inte många vuxna som gör någon större nytta för att skapa hopp om en ljusare framtid så jag förlitar mig på barn och ungdomar.

Gör inte som vuxna säger. Gör inte som vuxna gör. Ta hand om er samtid och er framtid. Och gör det på ert sätt. Jag litar på att ni vet bättre än oss. Och lyssna inte på mig. Lyssna på dig själv och lita på forskning och fakta istället för att lyssna på Donald Trump...Putin...Erdogan...Orban...och alldeles för många fler. De har förmodligen också forskningen och faktan...men de skiter i den och t.o.m. förnekar den. Det är det tyvärr många som gör.

"And hush now, let it go now
There's no need for sad goodbyes
Hush now, let it go now
I know it's time to go
Time to let this fall from my hands"

Så släpper jag taget om vuxenvärlden och sätter mitt hopp och min tilltro till barnen och ungdomarna istället. Det blir dom som kan göra't...

Vi vuxna kan istället finnas där för våra barn och ungdomar. Peppa dem. Pusha dem. Ge dem all den tillit och förtroende som de behöver.

Krama varandra därute.




Kommentarer

  1. Viktig text som speglar vår tid. Hoppet står verkligen till våra ungdomar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De missunnsamma

Jag önskar