Framtiden



VNV Nation "When is the future?"

Som jag tidigare berättat här på bloggen så såg jag VNV Nation live första gången i januari i år. I Kalmarsalen. En väldigt bra och i många stycken imponerande konsert. Låten "When is the future?" var en av kvällens höjdpunkter. Fantastisk låt. Fantastisk text.

"We live in a dream
Keeping visions alive
It's just a reflection
A world that never dies
The image we create
Now image we designed
It's a beautiful life
So when is the future"

Jag läste en mycket intressant artikel i Veckans Affärer publicerad 2019-02-19 av Jill Bederoff. Hur kan en mäta vilken effekt långsiktiga politiska beslut får på människors liv? Är BNP det bästa sättet att mäta ett lands välmående och tillväxt? BNP är ifrågasatt, men få har gått till praktisk handling. MEN nu har Nya Zeeland gjort precis det. Och premiärministern som har skridit till verket är Jacinda Ardern. För övrigt världens yngsta kvinnliga premiärminister.

Redan i år kommer Nya Zeeland att presentera en "välmåendebudget". Denna ska mäta vilken effekt långsiktiga politiska beslut får på människors liv. Handelskrig och Brexit är symptom på att människor känner frustration över att det politiska och ekonomiska systemet glömt bort dem, menar Ardern. Därför måste politiken vara mer altruistisk och mer långsiktig.

Ardern har istället infört "the living standards framework", vilket kommer att vara ett mätverktyg som politikerna måste förhålla sig till i sitt beslutsfattande. Det innebär att Nya Zeeland kommer att mäta och jämföra fyra olika indikatorer på välmående: socialt kapital, mänskligt kapital, naturligt kapital och finansiellt kapital. På det sättet kan en mäta nationens välmående som helhet. Som exempel kommer varje budget att innehålla statistik över barnfattigdom. Varje minister som vill spendera pengar måste kunna visa hur det främjar landet över flera generationer.

I ett land som har ungefär 3 procents tillväxt och 3,9 procents arbetslöshet skulle traditionella mått visa på att det går bra för Nya Zeeland. Men Ardern konstaterar att landet har en väldigt hög andel hemlösa och samtidigt ligger bland den högsta självmordsstatistiken bland unga i OECD-länderna. Den psykiska hälsan och befolkningens välbefinnande är inte vad den borde vara, säger hon.

Det känns onekligen som att Jacinda Ardern och Nya Zeeland visar vägen in i framtiden för hur politiken borde arbeta för att ta långsiktiga och välgrundade beslut. Jag har här återgett artikeln i stora delar, men läs den gärna i sin helhet. Mycket läsvärd.

I fredags fastnade jag framför TV:n och det fjärde avsnittet av SVT:s "Svenska nyheter". Satirprogrammet där Jesper Rönndahl på ett fantastiskt sätt tar upp aktuella nyheter, skämtar friskt, men gör det med allvarliga undertoner och ofta väl underbyggda slutsatser. I fredags handlade en stor del av programmet om integration. Samtidigt konstaterar Rönndahl helt riktigt hur många bristyrken vi har i Sverige. Det behövs fler poliser, socionomer, fritidsledare, lärare, sjuksköterskor, brandmän, specialpedagoger, läkare, psykologer, förskollärare, undersköterskor, fritidspedagoger, barnmorskor och tandläkare m.fl. "Finns det något yrke i offentlig sektor som det inte är brist på", konstaterar Rönndahl. M.a.o. är det kris i befolkningsfrågan. I SKL:s rekryteringsrapport från 2018 konstateras att behovsökningen och pensionsavgångarna år 2026 summeras till 508 000 personer. Och det bara inom vård, skola och omsorg. Rönndahl: "Det motsvarar hela Göteborg." SKL menar att alla som börjar jobba nu måste jobba i välfärdssektorn om det ska räcka.

Den invandringskritiska skulle nu kunna säga att det är invandringens fel då vård, skola och omsorg blivit så hårt belastad av invandringen. MEN det stora problemet är inte invandringen. "Det största problemet går under ett annat namn." Problemet är alla som har slutat jobba. Rönndahls källor här är SCB:s befolkningsprognos och SKL. Ålderskategorin 20-64 år ska jobba, ta hand om och försörja övriga tre ålderskategorier, 0-19 år, 65-79 år och 80+. Hur mycket kommer dessa kategorier att förändras fram till år 2028. Kategorin 0-19 år blir 9% fler, kategorin 20-64 år blir 6% fler, kategorin 65-79 år blir 2% fler och 80+ blir hela 47% fler än år 2018. I denna den sista kategorin ingår alla 40-talister.

Men än en gång. "Det måste ju ändå vara invandrarnas fel på nåt sätt att försörjargruppen inte växer så mycket." Än en gång tittar Rönndahl på hur befolkningsförändringen blir från år 2018 till år 2028. Hur hade det då sett ut utan utrikes födda? Om vi tog bort alla dessa så hade förändringsprocenten sett ut enligt följande: Försörjargruppen (20-64 år) skulle då minska med 1%. Alltså om den bara innehöll inrikes födda. I gruppen 80+ skulle förändringen ändå bli lika stor, d.v.s. 47%.

Rönndahl konstaterar avslutningsvis att om vi lyckades integrera de utrikes födda som i januari 2019 var arbetslösa (19%) så skulle det ändå inte räcka för det arbetskraftsbehov som finns. Denna grupp är 211 000 personer. Vi behöver således ytterligare flera 100 000 personer för att klara behovet. Rönndahl: "Vi behöver många fler...invandrare." Vi behöver alltså många invandrare som är i arbetsför ålder, gärna med någon form av utbildning, som vill komma hit till Sverige och bidra. Vill du se programmet i sin helhet så finns det tillgängligt på SVTPlay. Mycket sevärt.

https://www.svtplay.se/video/20750960/svenska-nyheter/svenska-nyheter-sasong-3-15-feb-22-00

Framtiden. Politiken.

Så hur ser då framtiden ut? I Sverige? I Nya Zeeland? I världen? Och vilka politiker har de öppna ögon som behövs för att ta rätt politiska beslut så att vi kan gå en bättre framtid till mötes? Jag tänker inte svara på de frågorna, men jag tror att du som läser med stor säkerhet förstår vart jag vill komma.

Jag tror att Jacinda Ardern och Nya Zeeland här helt rätt ute i sitt sätt att arbeta. Jag tror däremot att gemene man i Sverige har en hel del att lära för att förstå den utmaning (eller det problem) som vi står inför. Ta dig en rejäl funderare och grunna på vad de olika partierna i Sverige står för. Vilka pratar om en ökad invandring? Vilka pratar om en minskad invandring? Ja, kanske finns det t.o.m. något parti som helt vill stoppa invandringen till Sverige? Vilket/vilka partier presenterar de bästa lösningarna för att klara arbetskraftsbehovet i Sverige år 2028. Det är bara 10 år dit. Vi snackar inte en framtid lååååångt fram i tiden. Vi snackar om en snar framtid. Vi behöver ta kloka politiska beslut nu. Kanske t.o.m. nyss egentligen.

Vad krävs för att klara detta? Vem vågar stå upp rakryggad inför arbetskraftsbehovet år 2028?

VNV Nation frågar sig när framtiden är. Mitt svar blir ett rungande NU!

Krama varandra därute.


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Liberalen

Minnen

De missunnsamma